Egy kiadói kaland oldalirányban: az Index-könyvek sorozata mellett most egy Mandiner-könyvet is megvalósítottunk. Ablonczy Bálint, a Heti Válasz és a Mandiner újságírójaként már a tavasszal hosszú cikksorozatot futtatott az alkotmányozás kényes és kevésbé kényes kérdéseiről; miután pedig a parlament elfogadta a végleges szöveget, monstre interjút készített a szövegtervezet két előkészítőjével, Szájer Józseffel és Gulyás Gergellyel.

Az interjú végül olyan méretűvé duzzadt, hogy a negyede sem fért volna el egyetlen hazai nyomtatott vagy internetes lapban sem, így egyetlen formátum maradt számára: a könyv, amely Az alkotmány nyomában címmel kerül a polcokra kiadónktól.

A kötet, amely Jefferson amerikai elnök klasszikus szavaival indul ("egyesek vallásos imádattal tekintenek az alkotmányokra, és úgy kezelik őket, mint egy frigyládát, amely túl szent ahhoz, hogy megérintsék"), tizenegy fejezetben - mindegyik egy-egy beszélgetésnek tekinthető - tizenegy különálló témát érint: például a preambulum körül kavarodott elméleti és gyakorlati vitákat, a szabadságjogok kérdését, a nemzetiségek jelenlétét, a határon túli magyarokra vonatkozó fejezeteket, de az állam, a gazdaság és a technikai fejlődés is külön-külön egy-egy beszélgetés tárgyát képezi.

Preambulumrajongók figyelmébe ajánljuk, hogy a függelékben egész kis gyűjteményt kapunk az elmúlt hatvan év alkotmányainak preambulumaiból, mindenki kiválaszthatja, melyik neki a legszimpatikusabb.

Ablonczy remek újságírói teljesítményt nyújtva mindvégig kézben tartja a beszélgetéseket, egyetlen erősebb kérdést sem hagy lezáratlanul, interjúalanyai pedig kitűnő vitapartnernek bizonyulnak, és általuk fény derül rengeteg olyan alkotmányozási, jogfilozófiai és társadalompolitikai részletre, amelyek a bulvárvitákban nem tudtak előtérbe kerülni, de meghatározó jelentőségűek lehetnek.

A könyvet a Bookline-nál a bolti 2900 forinttal szemben 2392 forintért lehet megrendelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://indexkonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr153400525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása