Legújabb könyvünket két sztárriporter, az Index-külsős Vajda Éva és az Inforádió munkatársa, Mong Attila írta. Három nagy hazai gazdasági bűncselekmény-sorozatot dolgoznak fel benne részletesen: a Postabank- és a Globex-ügyet, valamint a brókerbotrányt, és azt vizsgálják, vajon mi állhatott a rendkívül enyhének tűnő ítéletek hátterében. Utolsó fejezetük a hasonló amerikai esetekről szól, és az azt követő súlyos, esetenként akár száz évet is meghaladó ítéletekről; úgy tűnik ebből, hogy a valóban függetlenül működő igazságszolgáltatás egy szilárd jogrendben meg tud birkózni az effajta problémákkal.

"A fehérgalléros ügyek tanulsága az, hogy Magyarországon könnyű bűnt elkövetni, és nehéz a bűnösöket megbüntetni" - írja ajánlószövegében a kötet szerkesztője, Bundula István. "Vajon hogyan működik az igazságszolgáltatás, ha a befolyásos vádlottak rendre mosolyogva távoznak a bíróságról, miközben a bolti tolvajok kezén gyakran csattan a bilincs? A rendszer rossz, a benne dolgozók alkalmatlanok, netán korruptak? Vagy a nemegyszer ellentmondásos jogszabályi környezetből, az igazságszolgáltatás működési logikájából következik az ilyesfajta ügyek legtöbbször felemás lezárása?"

A kitűnő szerzők művének képi mellékletét a Túlkapásokból már ismert indexes fotóművész, Barakonyi Szabolcs szerkesztette. A kétszázharminc oldalas kötet ára boltokban 2900 forint, a Bookline-nál viszont mindössze 2465 forintért rendelhető meg, azonnali szállítással.

A bejegyzés trackback címe:

https://indexkonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr671260355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizimolnár 2009.07.22. 10:00:00

A sajtó, az ilyen "sztárrriporterek"csínál-nak bőven bírói ítéletek előtt a gyanusítottakból kedvencet,vagy éppen főgonoszt, pedig a bizonyítható valóság általában ennél sokkal hétköznapibb.Nem a bíró, meg az ügyész beszél hülyeségeket szakmányban,nem ők előlegeznek meg bizonyíthatatlan hülyeségeket a szenzáció kedvéért. Egyébként pedig szerintem az alapvető differencia a 0 és 1 forint között, vagyis a lopni vagy nem lopni között van.Mindenki annyit lop ugyanis amennyit tud, aki milliárdot tud nem fog harmincezret a "becsület "kedvéért, de morálisan nem feltétlenül negyobb bűnös mint aki a nagymamám nyugdíjból nevelgetett kacsáit lopkodja.Aki meg csak két kanna benzint tud ellopni és megbukik, ne sírjon a felelősségrevonáskor.Tipikus "proletár" duma ez a "bezzeg a bolti tolvajt lecsukják".

Asidotus 2009.07.22. 10:49:22

Nagyon egyszerű a képlet, csak össze kell adni az ügyeket. Az ügyészségek és a bíróságok alapvetően FIDESZ-szimpatizáns emberek kezében vannak. Ezért van annyi mszp-s, szdsz-es ügy, míg jobboldali politikusokkal meg töredéke sem.

Jenecsek Miklós 2009.07.22. 11:36:09

Hát nem kedves Nűnű. Azért van több eljárás a bolsevikok ellen mert egy nagyságrenddel többet loptak, már csak azért is mert a jobboldal összesen 8 évet volt hatalmon az elmúlt 19 évből, nem is beszélve arról milyen helyyzeti előnyből indultak a komcsik a spontán privatizációból. De Jewrtsány is az MDF, sőt a Fidesz idején szerezte lopott vagyonát. Én ezt úgy mondom, hogy többször írtam cikket a fideszes mutyikról.

Az ajánlóról annyit: ez elég kevés volt kedvcsinálónak. Legalább feltett kérdésre adna választ a könyv alapján a posztíró. Bár gyanítom, hogy ott sincs ez meg. Mong Attilát sztárriporternek nevezni kissé vicces. Lévén az Inforádió riportere, de meleg, lányos hangja miatt nem igazán mikrofon elé való.

Valóban felháborítóak a gyenge ítéletek. Rejtő E. Tibor és Princz gyakorlati felmentése. Valóban korruptak a bíróságok és tele vannak az ügyészségekkel, rendőrséggel együtt kommunistával.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2009.07.22. 11:42:54

@Nűnű: Persze Tamás, szdsz-es ügyek kizárólag a fidesz és a fasizmus térnyerése miatt vannak... :D

Wuff 2009.07.22. 12:00:52

@Nűnű:
Akkor most azt mondod, hogy a Globex-ügy, a Postabank-ügy és a Kulcsár-ügy is MSZP-s vircsaft volt, vagy csak azt, hogy jó volt ideböffenteni valamit?

Mondd egyébként, fizetnek érte, vagy csak önmagadtól vagy ilyen egyszerű?

cooper (törölt) 2009.07.22. 12:06:31

Na, én biztos nem olvasom el, csak felidegesíteném magam. Egyszerűen a bíróságok is korruptak, ennyi. gyáva, korrupt bűnözök dolgoznak az ig.szolgban is. ennyi

is 2009.07.22. 12:08:50

ugyan, ugyan. mindhárom ügyben vastagon benne volt MINDKÉT oldal. Princz mindig is úgy viselkedett, mint a hentes az Ötödik pecsétben, adott ennek is, annak is. a kommunistáknak is, meg a náciknak is. akárki nyer, ő majd tudja mutatni. tudta is. el is ment mosolyogva. Rejtő detto.

az USA-ban a politikusok ügyesebben csinálják, nem lehet őket is megfogni, ezért aztán az üzleti oldal bukhat bátran. nálunk mindkét oldal tolta, hogy nehogy a vádlott beszéljen, inkább mindent megtesznek az enyhe ítéletért. márpedig ha mindkét oldal ezen dolgozik, akkor nincs az a független bíróság, amelyik ennek szembemegy. az csak hab a tortán, hogy a FIDESZ konkrétan az ügyészséget tudja használni erre, és maga az ügyész megy be, hogy 'hát már olyan régen volt, nem is kérem, hogy büntessék meg'.

a Postabank-ügy NEM MSZP, a Kulcsár-ügy sem. a teljes politikai elit benne van, a FIDESZ is, az MSZP is, az SZDSZ is, az MDF is. nehogy bárki is másképp képzelje.

schuppy 2009.07.22. 12:15:36

Cooper: Megkockáztatom, hogy nem láttál még belülről bíróságot! valamint lila phlatusod sincs hogyan működik az igazság (jog) szolgáltatás. Érdeklődjél.

MixMester Festus 2009.07.22. 13:04:36

Egyetértek "is"-sel! Mindenki benne van és aki nem így gondolja, látja az menjen haza és vágja bele a fejét a wc-be 100x, közben hangosan mondja hogy istenem de naiv és ostoba vagyok! Ezek megélhetési politikusok még a régi rendszerből és addig nem is mennek el amíg nincs kereszt a fejük felett.... De ennek társadalom-politikai okai vannak, amit kaptunk régen azt ideológiailag nem hevertük ki és szintén nem is fogjuk amíg a kereszt... Meg kell mondjam, aki viszont árral szemben megy, az belebukik, mert belebuktatják, mert mindenki benne van......

MixMester Festus 2009.07.22. 13:07:40

Rosszul fogalmaztam, elnézést kérek érte! Ideológiailag beleégett, beleégették a fejekbe... Bárcsak ne így lenne....

cato fong 2009.07.22. 13:26:55

szerintem mindkettőjük nagyon jó újságíró. több kéne belőlük meg a bodoky-felekből.
de tudjátok mit, basszátok alássan? inkább hallgassátok meg ezt egy ilyen szép nyári napon:
www.youtube.com/watch?v=EYufYUxJPms

versiro 2009.07.22. 13:39:57

Azért abban lehet tévednek, hogy a bolti tolvajok kezén olyan gyakran kattog az a bilincs. Sajnos ez is kezd éppúgy elfajulni..

Gábor mester 2009.07.22. 14:23:06

@vizimolnár: A tőkéseknek nem abbú van píze, h. a proletárnak baxnak odaanni nemhogy a munkaereje bővített újratermeléséhez szükséges zsét, hanem lassan a 78-as szintnek megfelelő "pénzeszközt" senem?? A bankok meg nem a tőkések pízit forgassák?! A bankelnökök meg ebbű szedik ki, amit gondolnak - meg amit a többi közel- s távolkeleti IZGATÓTANÁCS megenged v. megszavaz nekik. Mé, te másképp hallotad? :)

Gábor mester 2009.07.22. 14:32:33

@Jenecsek Miklós: Ne kommunistázz itt nekünk, mer az ucscó komcsi sztem Marx vót - má 6.Lenin se biztos; a többi meg biztos nem. Vagy fogalmazunk pontosan, vagy sehogy! Magukat baloldalinak, kommunistának hazudó ezmegazok igen! A Qúrtsán-féle pénzügyi tanácsadó czégek azzal indultak, h. megmondták, mellik privátizélendő céget lehet jóval áron alul megszerezni. Azt nekem ne mondja egyetlen közgarázda se, h. NAPI 200.000 fölött lehet keresni azzal, h. "pénzügyi tanácsokat" ad a cégem.
Van egy bizonyos "ellophatósági hányados", ami azt jelzi, h. a "tisztességes", a "fehér" gazdaság mellett maximum mekkora részt lehet magánzsebekbe gyömöszölni ahhoz, h. a gazdaság még úgy-ahogy vegetálhasson. No, ezt lépték túl többszörösen "a kommunisták" - aztán meg a Zsidesznyikek meg az Agyar Demagógok, akikről tudható, h. a "kommunisták" 3-5. vonala. Nézz csak utána a korabeli KISZ-esés "pártos" névsoroknak
Az igazságszolgáltatásról - mint halottról - pedig vgy jót, vagy semmit!

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2009.07.22. 17:55:48

@Jenecsek Miklós:
Nincs igazad, az én ügyemben tipikusan a fidesz mosott tisztára egy polgármestert.

@Gábor mester:
igazságszolgáltatás nincs, maximum jogrend, de az sem a jog, hanem valami más

Az újságírók meg nem harapnak a kényes témákra, mert lesújtó lesz az eredmény...

robaina 2009.07.22. 20:39:02

Érdekes, hogy a Globex üggyel egy kalap alá vették ezeket a (bűn)cselekményeket. Hallotta már bárki is a Vajdát nyilatkozni? Csak mert én hallottam a sztorit. Tőle. Enyhén másképp csengett...

átlátó 2009.07.22. 23:23:55

A fekete rák rohassza le a húsukat a bádogtepsiben. Lefogja, ebben egészen biztos vagyok. :)

Jenecsek Miklós 2009.07.23. 04:43:49

Gábor mester! Kár mentegetned a kommunistákat, mert ezek mind azok: Lendvai, Kiss Péter, Szekeres, Gyurcsány, Medgyessy, Kovács László.90-ig egy rothadó, korrupt, 100 millió halottat termelő gyilkos diktatúra kiszolgálói voltak, de ezek kommunisták most is. Az meg vicc kategória, hogy Marxot tartod az utolsó kommunistának. Akasztani kellett volna.

Shalamoon 2009.07.23. 08:21:09

Mindig meglepődök, mennyi ostoba ember van. És hogy imádnak kommentet írni!!!!

twentyone 2009.07.30. 13:52:34

Remélem az írók nem csak azokat a dolgokat írják le, amelyeket az átlagpolgár egyébként is innen-onnan megismert, és a madarak is csicsergik, hanem olyan összefüggésekre, okokra, tényekre is fényt derítenek, amelyek megismerésével megoldást lehetne találni arra, hogyan lehet megakadályozni az újabb mutyizásokat, és végre fülön lehessen csípni a fehérgalléros bűnözőket. Persze tegyük fel, jövőre vagy adja az Ég, hamarabb egy új, korrupciótól és sötét kapcsolatoktól mentes erő alakít kormányt kicsiny, széthulló hazánkban.

pilatn · http://pilath.atw.hu 2009.08.18. 06:56:40

@twentyone: Ha bárki megoldást tud találni egy ország magjának "kivágására" és az új mag beültetésére, anélkül, hogy szélsőséges megnyilvánulások, felkelések, lázongások legyenek, az olyan hatalommal kell bírjon, ami közel lehet a kormányerőkhöz, így az igyekezete hiába, mert nem fogja a jól jövedelmező hűségét ínséges becsületre váltani.

A könyvben olyan dolgok lehetnek leírva, melyek nem 100%-osan fedik a valóságot, hiszen ha én pl. magas körben forgok és ilyen módszerrel juttatom magam haszonhoz, majd eme cselekedetem könyv formájában látom visszaköszönni, (minek haszna nem az én zsebemet dagasztja) akkor minimum megkeresem a könyv szerzőjét és... (azért van a fantázia, de a beszélgetést részesítem előnyben)
Esetleg a könyv szerzőjével kommunikálok jóval a könyv kiadása előtt. Vagy dezinformálok.
Az ellenfél legyőzése csak úgy lehetséges, ha az Ő fejével gondolkodunk, az Ő szemszögéből nézzük a jelent és jövőt.
Hogy ki az ellenfél? Mindenkinek más

Csendes Gyerek · http://csendesgyerek.blog.hu 2009.08.20. 11:50:54

Drága @Jenecsek Miklós: annyira, de annyira unalmas ez... A cocializmust szolgáló ún. "komcsinak" lenni: SZEREP. Aminek ma már nincs szezonja, bocs. Az, hogy kinek mi volt a beosztása a sorkatonaságnál, vagy mit csinált a Kelet-Római Birodalom bukása előtt... Ne haragudj, egy érdektelen anakronizmus vagy a komcsi-komplexusoddal.

futura 2009.08.23. 23:08:17

Jenecsek kolléga!
Érdeklődésem lelohadt az "Jewrtsány" szóviccnél. Borzasztóan áporodott, erőltetett, és nagyon gyenge. Ilyenekkel az írásod teljesen agyoncsapod.
Monk Attilát nem ismerem, de az ilyen jellemzés finoman szólva alpári.
Ezen a színvonalon én is mondhatnám rólad, hogy reggelente féldecizel és utána a lánygimi előtt a ballonkabátodat nyitogatod.
Na csá!

Ne csüggedj, Gábor mester nevú hozzászóló tán még rajtad is túl tesz.

magyar-magyar szótár 2009.09.16. 13:02:28

Egy blogoszférában jártasnak már ismernie kéne, hogy az igaz mélymagyar nejlonliberálist a következőkről lehet fölismerni:
-"a kommentek csak előzetes moderálás után kerülnek föl-
-a moderálás = türüllés (igazából dö-vel kellettvolna írnom)
-személyeskedő, sértő zsidózó náci komment bentmarad. Ha ilyen nincs, hoaxkommentet alapít s azzal flúdol magának.
-építő kritika moderáltatik

Az ÉS-nél már régen ez megy. Olyan is van, hogy az Agora vagy a Visszahang rovatban lehozzák a szerző nyafogását, de csak azért, hogy utánrúgás keretében megKŰŰGGGYÉK mégjobban.
Ismertetném akkor a Dr Kovács Elvet:
"A bíróság vagy nekem ad igazat vagy én adok magamnak! Természetesen taggyűlés volt."

Dr Vásárhelyi professzornő volt pl az, aki tudott úgy álsemleges médiaelemzést készíteni, hogy az igazságához csak a statisztikai számadatokat kellett kihagynia a szövegből. (Mert azokkal együtt úgy nézett volna ki, hogy a 400ezres nézettségű hiradó gázolja le a másik három, 4,2 milliós öszenézettségű hiradót)

Fánkevő Fáncsi 2009.11.05. 14:37:54

@vizimolnár:
Jahaj vizi, bár ez egy régi cikk muszáj ekkora baromságokra reagálni, mint amit írsz. A felsorolt három ügyecske során a kárérték kb. 66 milliárd HUF. Hogy ez morálisan épp csak akkora bűn lenne, mint kacsát lopni a nagymamától? 66 milliárd az éppen 1 millió(!) nagymamától fejenként 50 ellopott kacsa. Mit gondolsz ki fizeti meg ezt a kárt? Hát leginkább az adófizetők. Mit gondolsz miért nincs mostmár 13. havi nyugdíj? Valahonnan csak el kell vonni a sok ellopott pénz. És igazából még nagyvonalúan számoltam, hiszen a Postabankot 170 milliárdért szanálták. Egyébként meg 20,000 HUF alatti lopás mégcsak nem is bűncselekmény, hanem csak szabálysértés. És ez a könyv csak néhány piti üggyel foglalkozik. Hol vannak az igazi nagy olajos bulik? Mitől lenne proletár siránkozás, ha valaki azon elmélkedik, hogy az sok 100 milliárdot kitevő bűncselekmények tettesei rendre megússzák. Ez idő szerint épp a BKV és a MÁV korrupciós és végkielégítéses ügyei vannak terítéken, néhány milliárdért. És ennek sose lesz vége? Ugyan vizi, haggyál már a nagymama kacsájával. Talán túlzás azt sejteni, hogy a jelen politikai elit tehetségtelen kormányzással lerongyolta az országok alaposan, miközben 'tehetséges' korrumpálódással alaposan kivette a jóból a részét. Ki fizeti ezt meg? Hát vizi, jónéhány nagymama meg még unoka is. Csak azt ne tudom mi ebben a proletár siralom.
süti beállítások módosítása